Начало » Събития » Солистът Борислав Йоцов с концерт в Шумен

Солистът Борислав Йоцов с концерт в Шумен

зала „Проф. Венета Вичева“

25.11.2021

18.35 часа

На 25.11.2021 г. от 18.35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ ще прозвучи невероятният  глас на кларинета на солиста Борислав Йоцов, с любов наричан от своите фенове Боби. Диригент на програмата  е Калина Василева.

  Гостът на Симфониета Шумен ще зарази публиката с неподражаем стил и уникален маниер на разговор с инструмента и  за пореден път ще развълнува ценителите на класическата музика с изпълнението на Концерт за кларинет и оркестър от В .А.Моцарт

 Сред последните опуси на ВОЛФГАНГ АМАДЕУС МОЦАРТ, създаден във Виена между 27 септември и 8 октомври 1791, е КОНЦЕРТЪТ ЗА КЛАРИНЕТ – първата в европейската музика голяма творба за този сравнително нов инструмент, конструиран в началото на 18 век.

 Получила блестящи отзиви още на времето, тази творба оказва влияние върху редица по-късни автори на произведения за кларинет и не само става един от централните опуси в концертния репертоар на този инструмент, но заема място и като музика в много филмови шедьоври на ХХ век – като например в „Далеч от Африка” на режисьора Сидни Полак (с Мерил Стрийп и Роберт Редфорд), със запис на изпълнение на Джак Бримър и „Academy of St. Martin in the Fields” под диригентството на сър Невил Маринър. БОРИСЛАВ ЙОЦОВ е роден през 1966 в семейство на известни наши музиканти. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по кларинет на проф. Сава Димитров, след което специализира в Националната консерватория в Париж при Мишел Ариньон и в Университета „Дюкейн” в Питсбърг, САЩ, при Марк Нучо. Печелил е първи награди в няколко национални конкурса в България и четвърта награда на конкурса „Принц Филип“ в Брюксел. Той е доцент в Националната музикална академия ”Проф. Панчо Владигеров”, преподавател е и в Националното музикално училище ”Любомир Пипков” в София. Имал е десетки солови рецитали и е бил солист на всички симфонични оркестри в България. Концертира в Европа, Америка, Япония, Нова Зеландия. Репертоарът му обхваща разнообразен кръг творби за кларинет и пиано и кларинет и оркестър, много от които изпълнява и записва за първи път в България. През 2004 е избран за ”Музикант на годината” на предаването Allegro Vivace на БНР, през 2005 става носител на „Кристална лира” на СМТДБ като „Инструменталист на годината”. Той е основател на клуб „Студио 5”. Представител е на международната организация на кларинетистите /ICA/ за България. Завършил е и дирижиране в класа на маестро Найден Тодоров в Нов български университет.