Начало » Събития » „Обичайте Брамс“ – концерт на Симфониета Шумен

„Обичайте Брамс“ – концерт на Симфониета Шумен

На 16.09. \четвъртък\  от 19.05 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“ предстои първият за сезон 2021-2022 г. концерт на Симфониета Шумен. Ще се опитаме да задържим още малко лятото с романтичната музика на Йоханес Брамс и майсторството на пианиста Симеон Гошев. Диригент на програмата е маестро Станислав Ушев.

На 7 май 1833 г. в Хамбург е роден големият пианист, диригент и композитор Йоханес Брамс. Кариерата му преминава най-вече във Виена и той се превръща в един от водещите представители на романтизма. Влиянието му е толкова значимо, че често го сравняват с великите Йохан Себастиан Бах и Лудвиг ван Бетховен. Една от най-отличителните му характеристики, благодарение на която може би става толкова известен, е неговият перфекционизъм.

Днес първият клавирен концерт на Брамс ( през 1858г. ) се смята за едно от най-големите постижения в романтичната клавирна музика – творба, която не само доразвива сътвореното до този момент от Моцарт и Бетовен, но и илюстрира опитите на композитора да съчетае пианото и оркестъра като равностойни партньори.

Заповядайте на концерта и се насладете на музиката и майсторството на музикантите.