Начало » Маршрути и атракции » Делтапланеризъм

Делтапланеризъм

Валя и Добрин от град Шумен са приятели на всички любители на въздушния спорт и организатори на есенното авио-рали с моторни делтапланери в Шумен.

През 1993 година е осъществена младежката мечта на Добрин Добрев, като закупува моторен делтапланер от фирма „Авио Делта”. Започва самостоятелни полети през 1994 година след изкаран курс на обучение  в същата фирма в град Казанлък. През 1995 година семейство Добреви успешно участват в организираното от фирма „Авио Делта” авио-рали в град Казанлък. Тогава у тях се поражда идеята за организиране на подобно мероприятие и в град Шумен. С помощта на фирми от града се организира и първото авио-рали в град Шумен през 1997 година, а от 1998 до 2001 година то се осъществява благодарение на спонсорството на „PEXIM HOLDING” с изпълнителен директор Борис Пеев. От 2002 до 2005 година спонсори на авио-рали „Шумен” са Захари Бочев от София и Диан Тодоров от Габрово.

От дълги години Иван Хараланов и Иван Донев от Шумен също се занимават с делтапланеризъм. През 1997 година те си закупиха моторен делтапланер. Тогава се породи и идеята в Шумен да се създаде клуб на любителите на леката авиация.

От 2006 година новосъздаденото сдружение с нестопанска цел „Клуб ШУМЕН – АЕРО”  и  наследник на „АЕРО КЛУБ” Шумен, съвместно с Община Шумен са организатори на есенното авио-рали в Шумен. Нашият град е с традиции и много благоприятни условия за развитие на безмоторна и моторна лека авиация. През 2010 година авио-рали „Шумен-2010” се проведе на 01, 02 и 03 октомври по време на „Карнавала на плодородието”. Всички гости и граждани на нашия град имаха възможността да се повозят и да погледат града ни от птичи поглед.

От 1 Май 2010 година Добрин Добрев има нов делтапланер с по-мощен двигател, по бързо крило, шестлопатно витло, спасителен парашут и е оборудван с радиостанция. Сега Добрин Добрев и Иван Хараланов са едни от най-добрите състезатели и печелят винаги призови места на състезания.

Често ще видите над града ни да се реят две големи птици – ТОВА СМЕ НИЕ!

За повече информация: Тел: +359 (0) 882 885 769 – Валентина Радева