Начало » Маршрути и атракции » Велотуризъм

Велотуризъм

Релефните особености, равномерната лесистост и наличието на вода в Шуменското плато са сериозни аргументи за развитието на велотуризма. Очертават се няколко маршрута с различна дължина и различен обхват на територията на парка, които може да откриете в прилежащата карта. Маршрутите отговарят на необходимите изисквания за практикуването на този спорт, налагащи планинските пътеки да не са много каменисти, да няма прекалено стръмни изкачвания и да предлагат спускания.

 ВЕЛОКЛУБ „ИЛЧОВ БАИР“

Велоклуб „Илчов баир“ съществува от месец Октомври 2008 г. Идеята е колоездачите от Шумен да се събират и организират велопоходи, състезания или други мероприятия, свързани с колоезденето. Клубът включва дисциплини като XC и любимото място на хората, практикуващи Cross Country (XC) е Шуменското плато. Младите колоездачи, каращи екстремната дисциплина DH (downhill) също карат на Шуменското плато, но те си избират свои трасета, които включват много трудни спускания по технични и стръмни наклони. Много от шуменските колоездачи карат в градска среда или на скейт парка и тях можем да ги видим да карат на задна гума или без ръце, или и двете. Те правят номера и карат т.нар. дисциплина Street или още Trial.
            Велоклуб „Илчов баир“ има организирани много мероприятия. Всяка седмица представителите на клуба се събират и карат около Шумен или посещават различни планини със своите велосипеди: Рила, Стара планина, Родопите… Свързва ги любовта към природата, почивката на чист въздух с любимото хоби. Много често мероприятията са съвместни с други велоклубове от страната: Търговище, Варна, Пловдив, Габрово, София…
            Представителите на велоклуб „Илчов баир“ често мерят сили в бързина и умения в състезанията по различните дисциплини в страната и чужбина. Вeлоклуб Илчов баир също организира състезание по планинско колоездене на територията на Шуменското плато през 2010г., което е с тенденция да стане ежегодно мероприятие. В него взеха участие 50 възрастни и деца от Шумен, страната и дори чужбина. Повече за състезанието и резултати можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/eventsbg/1209-events-bg-101013-shumen
           Насоките, в които се развива клуба са продължаване на традиционните велопоходи, организирането на още състезания и мероприятия, които да запознаят най-вече младите хора с предимствата на велосипеда като начин на транспорт, начин на почивка и хоби или като вид спорт.
           Ако искате да участвате в някое от мероприятията на велоклуба, можете да следите форума ни на адрес: ТУК

ЗА КОНТАКТИ:

Анелия Карагьозян

тел. +359 (0)897 224 781

aneliadoneva@gmail.com 


ВЕЛОМАРШРУТИ

Маршрут МЕЧКАТА

Маршрут ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

Маршрут ГОЛЯМОТО ВЪРТЕНЕ

Маршрут АМАТЬОРИ

 Маршрут: 1. « Аматьори”

Степен на трудност – ниска
Дължина – около 5 км
Терен – горски път
Денивелация – 100 метра

Изходна точка – Инф. център на ПП „Шуменско плато”. Тръгва се в източна посока към Дивдядовски скали. Следва туристически заслон „Теменуга”, на запад през букова гора, тур. заслон „Шуменска крепост” и историко-археологически резерват „Шуменска крепост”.

Маршрут: 2. „Голямо въртене”

Степен на трудност – средна
Дължина – около 16 км
Терен – горски път
Денивелация – около 500 метра

Изходна точка – Инф. център на ПП „Шуменско плато“.  В югозападна посока следват: заслон „Теменуга”, Паметник на курсистите, тур. заслон „Детелина”, хижа „Букаците”. Връщане през м. „Търнов табия”, резерват „Букака”, „Шуменска крепост”, заслон „Теменуга”, Информ. център на ПП „Шуменско плато“. 

Маршрут: 3. „Професионалисти”

Степен на трудност – висока
Дължина – около 6 км
Терен – горски пътеки, почвен път, асфалт
Денивелация – около  600 метра

Изходна точка – м. „Кьошковете”, изкачване към Климатичното училище,  телевизионната кула, минава се през поляна, следва пътека през борова гора, път за кв. „Б.Българанов”, гора, голям S-образен завой,  асфалтов път, началната точка на маршрута.