Начало » новини » Изложба „Последният възрожденец Стилиян Чилингиров (1881-1962)” представя Регионалната библиотека в Шумен

Изложба „Последният възрожденец Стилиян Чилингиров (1881-1962)” представя Регионалната библиотека в Шумен

Фотодокументална изложба, посветена на своя патрон Стилиян Чилингиров, организира Регионалната библиотека в Шумен. Откриването е на 4 октомври от 17.00 часа в Изложбената зала на библиотеката. Експозицията е посветена на 140-годишнината от рождението на един от последните самобитни български творци с разностранно народополезно дело, личност, която и до днес е измерение на универсализма и енциклопедизма, на възрожденската учителност и съпричастност към историческата съдба на народа ни, общественик с ценен принос за опазването на националната ни книжнина и култура.

Петнадесет пана разказват за Стилиян Чилингиров, за неговото семейство, за богатото му литературно наследство – разкази, романи, поезия за деца и възрастни, драми, очерци, пътеписи, мемоари, преводи, непубликувани ръкописи, за неговата изследователска и научна дейност в областта на историята, етнографията, изкуството, библиографията, педагогиката, политиката. В тях са включени отзиви и статии за него в местния и централния печат, за обществената дейност на писателя, спомените му за личности и събития от обществения и културния живот в България. Използвани са документи, съхранени в дигиталната колекция и краеведския архив на библиотеката: снимки, включително и от архива на семейството; фотокопия на документи, писма, ръкописи, пощенски картички; фотоколажи от корици на книги и публикации в периодичния печат.  Акцент в изложбата са заслугата на Стилиян Чилингиров за създаването на шуменската библиотека като четвърта депозитна в страната през 1922 г., както и книжните издания на библиотеката, посветени на нейния патрон.

Извън фотодокументалните пана експозицията представя част от личния архив на писателя, негови лични вещи – писалка, джобен часовник, пенсне и негова портретна скулптура, дело на украинския скулптор Михайло Парашчук. Всички те са дарени на библиотеката от внуците на Чилингиров Ангел и Стилиян Папаличеви.