Начало » Град Шумен – Как да ни намерите

Град Шумен – Как да ни намерите

Главни пътни артерии до град Шумен

първокласен път І-4 София – В.Търново – Шумен ( Е772 )

първокласен път І-2 Русе – Шумен – Варна ( Е70 )

първокласен път І-7 Румъния / Силистра – Шумен – Ямбол – Лесово / Турция

второкласен път ІІ-73 Шумен – Смядово – Карнобат

главна ж.п. линия София – Шумен – Варна

ж.п. линия Шумен – Комунари – Карнобат, връзка с Южна България.

Кратка история – град Шумен

Първите данни за човешка дейност в региона на Шумен са от ранножелязната епоха – ХІІ в. пр. Хр. От този период датира първото укрепление. То се състои от дебели 2 метра стени, изградени от необработени ломени камъни.

Името на Шумен като Симеонис (Шимеомис) се споменава за пръв път през ХІІ в.  През 1153г. арабският пътешественик Идриси описва града като стар и прочут при полите на върховете, в добре напоявана и прекрасно обработвана покрайнина, със значителна търговия. Проф.Томашек от своя страна смята, че Симеонис е видоизмененото арабско име на цар Симеон. През XIVв. дубровнишките търговци, за които селището се е явявало точно на пътя от Дубровник през София и Търново за Балчик и Силистра, изговаряли името му Шумна или Шуман. Бехайм, който описва походите на Владислав III Варненчик през 1444 г., нарича крепостта Шемла.  Иречек и Иширков обясняват етимологията на Шумен от шума, зашумен, тъй като градът се намирал в гориста и зашумена местност.

След като римляните завземат тези територии, те построяват военен кастел на мястото на руините на тракийското укрепление.  Старобългарското укрепление на това място датира от 7-10 век. През вековете, около мястото, където днес се намира съвременният град са били строени предпазни стени и кули. Така старобългарското укрепление се превръща в добре защитен феодален град с вътрешен и външен укрепителен пояс с 28 кули, 3 порти, църкви и работилници.

Градът пада под османска власт след продължителна обсада. След Освобождението първоначално градът запада поради загубата на пазари за занаятите, но после постепенно се съвзема.  

През епохата на Възраждането Шумен се превръща в един от най-активните занаятчийски и търговски центрове. В града се развива изключителен културен живот.  Именно Шумен е градът с много първи за страната случили се културни инициативи. На 11 май 1813 г. в града се е състояло първото в България честване на Светите братя Кирил и Методий. През 1828 г. е основано първото килийно училище за девойки, През 1846 г. са основани първите училищни самодейни колективи, а през 1856 г. – първото Девическо класно училище. Първото взаимно училище в кв. Дивдядово е от 1846 година. През 1851г. Михаил Шафран създава първия български оркестър от 11 българчета.

Тук са творили бележитите възрожденски дейци: Добри Войников, Васил Друмев, Сава Доброплодни, Панайот Волов, Нанчо Попович, Илия Р. Блъсков и други. За основател на българската драма и театър и за пръв български драматург се смята  Добри Войников. През 1871 г. той поставя началото на българската комедия с „Криворазбраната цивилизация”. През 1856 г. се открива читалище „Добри Войников” в Шумен. На 15 август 1856 г. в читалището е изнесено първото в България театрално представление – побългарената от Сава Доброплодни комедия „Михал Мишкоед“.

Първата оригинална българска повест е „Нещастната фамилия“ на Васил Друмев написана през 1861г.  В историята на българската литература Васил Друмев оставя името си и като драматург. „Иванку, убиецът на Асеня I“ е първото българско значително оригинално драматично произведение.

В Шумен е организирана една от първите археологически сбирки в България през 1857, с което се слага началото на музейното дело в града.

Тук е роден апостолът на Априлското въстание – Панайот Волов.

Композиторът Панчо Владигеров прекарва голяма част от живота си в гр. Шумен.  

Град Шумен заслужава Вашето посещение.

Побратимени градове

Барнаул – РУСИЯ

Град Барнаул е разположен на река Об в Западно-сибирската равнина и е административен център на Алтайския край от 1937г. Той е един от първите градове в Сибир. До края на 18в. и началото на 19в., 90%  от среброто на Русия се е произвеждало в Алтайския край. ́

Днес Барнаул е крупен промишлен, научен и културен център в Сибирския федерален окръг. В града работят крупни предприятия, развито е машиностроенето, химическата и преработвателната промишленост, произвеждат се двигатели за големи машини, ескаватори и двигатели за електровози.

            Барнаул е център на новосъздадена индустрия за шлифоване на диаманти, която градът се надява да се разрастне и да се превърне в източник на средства за в бъдеще. В настоящият момент градът е едно от малкото места в Русия, които имат специализирана индустрия за шлифоване на диаманти.

www.admpodolsk.ru

Дебрецен – УНГАРИЯ

Дебрецен е град в Източна Унгария, център на окръг Хайду-Бихар. За първи път името на града фигурира в църковен документ от 1235г. Днес той е втори по големина в страната след столицата Будапеща. Отстои на 30 км от румънската граница и на 230 км от столичния мегалополис Будапеща. През Дебрецен преминава важната железопътна артерия водеща от Будапеща през Солнок, Дебрецен и Ниредхаза към украинската граница, респективно страните от бившия социалистически блок.

Къща-музей „Лайош Кошут” в гр. Шумен свързва българската и унгарската история. Там е живял водачът на Унгарската революция  Лайош Кошут по време на изгнанието си в Шумен. Ежегодно през месец август в гр. Дебрецен се провежда Фестивал на цветята.

Двата града са побратимени от м. Октомври 1998г.

www.debrecen.hu

Макон – ФРАНЦИЯ

 Град Макон е основан през 3 век. Намира се в департамент Сона и Лоара в Източна Франция, на регион Бургундия и е главен административен център на департамента Сона и Лоара. По-голямата част от града е разположена на десния бряг на река Сона. Районът на Макон е един от производителите на престижните френски бели сортови вина  „Шардоне”.

Градът Макон е бил три пъти домакин на финален етап от Колоездачната обиколка на Франция.  

Гр. Шумен и гр. Макон са побратимени от м. април 2006г.

www.macon-tourism.com

Подолск – РУСИЯ

Разположен в централната част на Европейска Русия, по поречието на река Пахра, гр. Подолск е един от най-големите индустриални центрове в Московска област, с над 10 вида развита промишленост – електротехника, заводи за тежко машиностроене, цимент и кабели.           За първи път в руските хроники Подолск е споменат през 1627-1628 като феодално владение на манастир Данилов в Москва. През 1781 императрица Екатерина II провъзгласява Подолск за град.

В периода 20-30 септември 2005 година ДКТ „В. Друмев” реализира успешно турне в Русия с гостувания на сцената на  Двореца на културата в гр. Подолск.

Гр. Шумен и гр. Подолск са побратимени от м. Юни 2004г.

www.podolsk.biz

Турне – БЕЛГИЯ

Град Турне е разположен в провинция Ено, която е част от област Валония. Заедно с гр. Тонгерен, гр. Турне е най-старият град в Белгия и е изпълнявал важна роля в културната история на страната. 2000- годишният град е изключително горд, че е преживял толкова дълга история.

Романтичен и готически са стиловете на катедралата Нотр Дам и на камбанарията, които са най-старите в Белгия, признати са за част от световното културно наследство и са под закрилата на ЮНЕСКО.

Гр. Шумен и гр. Турне са побратимени от м. ноември 2008г.

www.tournai.be

Тулча – РУМЪНИЯ

Тулча е град и административен център в окръг Тулча, Северна Добруджа, Румъния. Градът е важно пристанище в делтата на р. Дунав. Там е живял Стефан Тодоров Димов (Караджата). В гр. Тулча има българска църква „Свети Георги“, която е била построена през 1667г.  Имало е мъжко и девическо училище, българско читалище -„Съгласие“, българско търговско дружество, българско женско дружество „Надежда“.

Гр. Шумен и гр. Тулча са побратимени от м. юли 2007г.

www.primaria-tulcea.ro

Джънджоу – КИТАЙ

Град Джънджоу (Zhengzhou) e  многомилионен град и административен център на централната провинция Хънан. Център е на текстилната промишленост в Китай. Името му идва от династията Суей. Разположен на южния бряг на Жълтата река (Хуанхъ), Джънджоу е бил древна китайска столица и традиционен търговски център. Притежава впечатляващо културно наследство, което отразява славна история. Градът е също така изходна точка към известния манастир Шаолин.

На Второто китайско изложение ЕКСПО „Озеленяване 2010” гр. Шумен се представи с проект „Българска градина”, пред чиито вход е разположена концентрична цветна фигура с формата на „Мадарски конник”, който е емблема от герба на Шумен и е избран за глобален символ на България. Градината ще остане неразделна част от ландшафта на китайския град.

Град Шумен и гр. Джънджоу са побратимени от м. Април 2007г.

www.zhengzhou.org.cn