Начало » новини » Завърши третото издание на фестивала „Шумла“

Завърши третото издание на фестивала „Шумла“

Фолклорния фестивал „Шумла“ започна на 17 юни на поляните край паметника „Създатели на българската държава“ като гайдарския оркестър на СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен с ръководител Мирослав Минчев и тъпанджията Емил Димитров поставиха началото му. Шуменци посрещнаха с много аплодисменти обичаните изпълнители от ансамбъл „Шумен“ и до късно вечерта пяха и танцуваха с госта на фестивала – народната певица Цветелина.

През втория ден на фолклорното събитие (18.06.) кулинарната изложба „Пътуване във времето“ привлече любителите на добрата кухня и на домашно приготвената храна. Хореографски танци от всички етнографски области на страната изпълниха децата от детския танцов ансамбъл „Веселяче“ към ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ на сцената. В програмата взеха участие 110 малки танцьори, които завладяха публиката с много енергия и талант. След това на сцената се изявиха ансамбъл „Пазарджик“. Певиците, музикантите и танцьорите от състава потопиха зрителите във фолклорното богатство на Пазарджишкия край. Те представиха част от произведенията, включени в най-новата програма на формацията, посветена на 60-годишнината от създаването на ансамбъла. Празничното веселие за посетителите на „Шумла“ продължи с изпълненията на оркестър „Млади тракийци“ с ръководител Божидар Стрехин и народната певица Ваня Вълкова.

На 19.06. (неделя) се проведе урок по народни танци от доц. д-р Катя Кайрякова и Боряна Колева, ръководители на ансамблите „Шумен“ и „Веселяче“. В инициативата се включиха и участници във фестивала. След това всички заедно показаха своите умения и извиха голямо българско хоро. С феерия от народни песни и танци в изпълнение на ансамбъл „Мадара“ завърши третото издание на фолклорния фестивал „Шумла“.