Начало » Забележителности » Къщи музеи

Къщи-музеи - град Шумен

Къщата на Димитър Сребров

Среброва къща е място за забавления. На първия етаж е разположена ретро-фото, което разполага със 150 костюма. Фотосесиите в ретро стил са невероятно популярни. В нашия дом за забавления, предоставяме възможност на тези, чието въображение още...

виж повече...

Къщата на Хаджи Верби

Къщата е построена в края на ХІХ век за д-р Евтим Верди, негов син. Дървено външно стълбище отвежда към чардак, а в двора е разположена старинна чешма. Прилепени до нея външни стъпала водят до чардака. Широката стряха над тях ги предпазва от сняг и дъжд.

виж повече...

Къща „Баба Райна“

Построена около 1850г. Състояла се е от няколко отделни части обединени в г-образна форма с общ покрив. Имала е и таен проход. Баба Райна е радетел и един от основоположниците на девическото - педагогическо училище, което е първото в България.

виж повече...

Къща „Бучевинови“

Това е домът на Димитър Фесчиев от стар и богат търговски род, притежавал манифактурен магазин за  платове и европейска стока, главно от Виена. Носи името на децата на запасния майор Бучевнов –  зет на Фесчиев, които получават в наследство имота.

виж повече...

Къща-музей „Добри Войников“

Добри Войников е роден през 1833 г. Домът на видния възрожденец е архитектурен паметник от епохата на Възраждането и е построен от самия него през 1862 г., в двора на бащината му къща. Добри Войников е учител и автор на учебници, музикант и композитор, диригент и музикален критик, читалищен деец и редактор на вестник, драматург и театрал.

виж повече...

Къща-музей „Лайош Кошут“

Паметник на възрожденската архитектура от 30-те години на ХІХ в., домът е свързан с българската и с унгарската история. Това е къщата на шуменския търговец и кмет на българската община хаджи Димитраки Хаджипанев, в която живее водачът на Унгарската революция Лайош Кошут по време на изгнанието си в град Шумен.

виж повече...

Къща-музей „Панайот Волов“

Домът, в който е израстнал един от най-обаятелните герои на Българската национална революция − апостолът на Априлското въстание Панайот Волов, е превърнат в музей. Днес той е най-старата запазена шуменска къща от края на ХVІІІ век. В нея с оригинални материали е пресъздадена обстановката, в която са преминали детските и младежки години на героя, роден през късната есен на 1850 година. Живописният двор и зеленината на двувековния орех, още пазят духа на възрожденското време.

виж повече...

Музеен комплекс „Панчо Владигеров“

Експозицията „Музикалното дело в Шумен” е уредена в къщата на известния шуменски род Кърджиеви. В нея е проследена историята на музикалния живот в Шумен от създаването на първия по българските земи оркестър за европейска музика през 1850 г. до успехите на шуменските творци днес.

виж повече...

Къщата на Ованес Авшарян

Градската атмосфера на богат шуменски дом от края на XIX докъм 30-те години на XX век е пресъздадена автентично във временна експозиция. Експонатите са от отделите “Етнография” и “Нова история” и досега са се намирали в хранилищата. Интересно е леглото-спалня, което е било произведено в Първа креватна фабрика в Шумен.

виж повече...