Начало » Събития » В памет на маестро СТАНИСЛАВ УШЕВ

В памет на маестро СТАНИСЛАВ УШЕВ

зала „Проф. Венета Вичева“

16.12.2021г.

18:35 ч.

 На 16 декември /четвъртък/ от 18.35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“  Симфониета Шумен ще свири в памет на маестро Станислав Ушев, изключителен български диригент и дългогодишен директор на оркестъра.

  Двадесет и пет  години той води  филхармонията  към нови и все по-големи постижения.  Неговият професионализъм, прецизност,  ерудираност  , школа, етика,  правят музиката на класиците да звучи по различен, съвременен начин. Даде възможност на шуменската публика да чуе едни от най-изявените солисти от българската и световните сцени. Обичаше младите таланти и подаде ръка на мнозина от тях.  Във всеки концерт, който дирижира   влагаше  огромната си любов към музиката, към музикантите, към публиката.

   „ Един от хората, които правеха диалога с високото изкуство възможен. Без него и без оркестъра Шумен просто не би бил европейски град“ написа журналистът  Антоний Димов. „МУЗИКАНТ ОТ НАЙ-ВИСША ПРОБА“ сподели цигуларя Мичо Димитров.

 Солист на концерта е талантливият  пианист виртуоз Ивайло Василев. Две поредни години Ивайло е лауреат на голямата награда на фондация „Димитър Бербатов“ в категория „Изкуство“ (2018 и 2019), два пъти е награждаван и със специална грамота от Министъра на Културата на Република България за високи творчески постижения – през 2018 и през 2019 г. През 2021 г. е носител на „Кристална лира“ в категорията „Млад изпълнител“.

 Диригент на програмата е Калина Василева.

Вход свободен!