Начало » новини » Богата културна програма за майските празници в Шумен

Богата културна програма за майските празници в Шумен

Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ ще поздравят шуменци за празника на града – 11 май. Дует Ритон ще гостуват в Шумен на 24 май.

Концертът на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ ще бъде на 11 май, сряда от 20.00 часа в парка до общината. Обичаният от малки и големи изпълнител и актьор ще пее с Иван Лечев, Стоян Янкулов – Стунджи, Мирослав Иванов и Веселин Веселинов – Еко. Дует Ритон със своя бенд ще гостуват в Шумен за Деня на светите братя Кирил и Методий – ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Шуменската публика ще се радва на популярни техни изпълнения в парк „Студентски“ от 20.00 часа на 24 май.

Заместник-кметът по образование и култура Найден Косев открои акценти от програмата на майските културни празници в Шумен на брифинг днес в зала 203 на общината.

Шуменци и гостите на града ще имат възможност да посетят разнообразни прояви и събития.  Концерти, изложби, театрални постановки, представяне на книги, рецитаторски и литературен конкурс, мажоретни изпълнения, спортни състезания са само част от събитията, които ще привлекат вниманието на публиката.

Провеждането на научни конференции и форуми, свързани със 100 години библиотечно дело в Шумен, история, археология и културен туризъм – „Пътуване към България“, „Наука, образование, културно-историческо наследство. В памет на проф. д.и.н. Иван Йорданов“ са друг акцент от богатата програма през месец май.

Шумен отново ще бъде най-голямата творческа сцена през май с театралния фестивал „Нова българска драма“, националните конкурси за българска и унгарска литература и националния литературен конкурс на името на Боян Пенев. В началото на месец май градът ще посрещне официална делегация от побратимения унгарски град Дебрецен, която ще се включи в празниците за Деня на Шумен и ще представи дигитална инсталация, свързана с 220 години от рождението на Лайош Кошут.

Ансамбълът за ударни инструменти „Престо“ от пловдивското музикално училище с художествен ръководител Пенчо Пенчев, Градският духов оркестър „Михаил Биков“ с диригент Христо Атанасов и смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ от Шумен  също ще се включат в музикалната програма на майските културни празници.

Мажоретни състави от цялата страна ще пристигнат в Шумен на 14 и 15 май, за да вземат участие в мажоретния фестивал „Мадарски конник“.