Мемориален комплекс "Създатели на българската държава"


Панорамни изгледи

Мемориален комплекс "Създатели на българската държава" e oткрит през 1981 г. по случай 1300 години от създаването на България. Разположен е в непосредствена близост до град Шумен, на територията на Природен парк "Шуменско плато" и е достъпен по добре поддържан асфалтов път. Силуетът на паметника се вижда в радиус от 30 км.
В близост до монумента е експонирана реплика на прабългарска юрта, в която туристите могат да се докоснат до ежедневието на предците ни, да облекат костюми и снаряжение за фотосесия, да пострелят с лък.
Монументът „Създатели на българската държава” се състои от две групи раздвижени бетонни форми от север и юг, изградени под различен ъгъл, върху които са монтирани 21 скулптурни фигури на български владетели, управлявали от VІІ до X в. Мозайката-триптих, най-голямата на открито на Балканския полуостров, символизира идеята за създаване, развитие и възход на държавата чрез преплитане на фигурални и буквени изображения. Средновековни кръстове и колона умело допълват галерията.
Обектът е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта. Предлага се екскурзоводско обслужване на 5 езика.